Óvodások Márton-napi felvonulása

Óvodánkban már október közepétől folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismerkedtek a gyerekek a Márton személyét övező mesés történetekkel, nevéhez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Ehhez kapcsolódó dalokat, verseket, körjátékokat játszottunk, változatos kézimunka tevékenységeket ajánlottunk fel a gyerekek számára. A jeles eseményt megelőző héten szülői munkaestet szerveztünk, amelyen a liba formájú lámpásokat készítették el gyermekeik számára a szép számmal szorgoskodó, ügyes kezű szülők. (tovább…)

Freundschaft Nemzetiségi Vegyeskórus Egyesület ünnepi közgyüllés

2019 január 21.-én este a Freundschaft Nemzetiségi Vegyeskórus Egyesület ünnepi közgyűlésen köszönte meg Csehi Ferenc karnagy úrnak több évtizedes áldozatos munkáját.

Tanár úr 35 éven keresztül vezette a kórust.

HPTE közgyűlés

2019 január 12.-én, szombaton este tartotta idei első közgyűlését a Polgárőr és Tűzoltó Egyesület.

Doni hősökre emlékeztünk 2019 január 12.-én

Ezen a hétvégén egész hazánkban számos rendezvényen emlékeznek meg a 76 évvel ezelőtti, doni áttörés során elesett katonákról.

A már megszokott módon, az esti mise után emlékeztünk és tisztelegtünk azok előtt, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták abban az esztelen és értelmetlen háborúban, amelyben nem volt olyan család Magyarországon, így Hercegkúton sem, amely ne veszített volna el egy apát, egy fiút, egy testvért, vagy egy barátot, ne gyászolná a harcokban elesett, ártatlanul kivégeztetett vagy áldozatul esett hozzátartozóját.

Ezen a hétvégén gyásznapot tartottunk. Lehajtott fejjel, összeszorult szívvel emlékeztünk. Minden halottra és eltűntre, a pergőtűzben sebesültekre, a hómezőkön kővé fagyottakra és a hazavergődöttekre.

Megemlékezés az elhurcoltakról

2019. január 2.-án, az elhurcolás 74. évfordulóján a Szent misén, majd ezt követően az emlékműnél emlékeztünk meg az elhurcoltakról.

Ünnepi beszédet Naár János tanár úr mondott.

Közös kántálás

December 23.-án, vasárnap este tartottuk a szokásos közös kántálásunkat.

Minden eddiginél nagyobb létszámban  és kiváló hangulatban készült a település lakossága ily’ módon is az ünnepre.

Mikulás 2018

December 6-án a Mikulás érkezett a gyerekekhez. Igaz, hogy minden évben eljön, s tudnak a gyerekek az érkezéséről, mégis mindig izgatottan várják az ajándékozást.
A legkisebbek még kissé megszeppenve mondták el a verseket, a nagyobbak viszont már bátran szerepeltek. Az ajándékok kiosztása után a Mikulás megígérte, hogy jövőre is eljön.
Mindenkit meglepetés ért, amikor hó hiányában nem szánkón, hanem sárkányrepülővel látták elrepülni a Mikulást, aki búcsúzásképpen még cukorkát is dobált a gyerekeknek.

Pusztavámi énekkari találkozó

2018. november 10-én Hercegkút két énekkara Pusztavámon vendégszerepelt a Freundschaft Vegyeskórus Egyesület „Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2018. évi támogatása” célterületre benyújtott – „Német nemzetiségi kapcsolatok ápolása Pusztavámon” című sikeres pályázatának köszönhetően. Pusztavám község német nemzetiségi énekkara által szervezett hagyományos nemzetiségi találkozón részt vett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja, a Freundschaft Vegyeskórus és a Klang-Sing Kapelle Hercegkútról, az Isztiméri Edelweiß Német Nemzetiségi Kórus, a Dunaharaszti Sváb Dalkör, valamint a rendezvény házigazdái.

Nyugdíjas találkozó

Hercegkút Község Önkormányzata és a Hercegkúti Római Katolikus Egyházközség 2018. november 9-én a hagyományoknak megfelelően Nyugdíjas Találkozóra hívta a szépkorú hercegkúti polgárokat a helyi Művelődési Házba. Az ünnepségen Rák József polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. (tovább…)

Szüreten vettek részt az iskolások

Október 11-én az iskolások szüreten vettek részt. Gyönyörű napsütéses őszi napot sikerült találnunk a szüreteléshez, amikor a közeli szőlőhegyre sétáltunk fel a gyerekkel.
Több gyereknek volt már tapasztalata ilyen munkával kapcsolatosan, hiszen- főleg a hercegkúti gyerekek – már a családdal idén is volt szüretelni, voltak azonban néhányan, akik először vettek részt szüreten.
Mindannyian lelkesen vetették bele magukat a szőlőszedésbe, a nagyobb gyerekek pedig még a „ládázást” is kipróbálták. Miután kellemesen elfáradtak a munkában, és végig kóstolgatták a szőlőből a délelőttöt egy kis kirándulást is sikerült hazafelé beiktatni- a Kőporosi- pincesor játszóterénél álltunk meg, ahol még játékra is jutott idő.