Községháza

A Községháza ódon épülete, mely több mint száz éve még iskolaként működött, majd a körjegyzőségi székhely lett és ma is az. A díszterme többfunkciós: házasságkötő terem, tanácskozások színhelye és alkalmas a Hercegkútra látogató csoportok fogadására, a település történetéről, jelenéről és jövőbeli elképzelésekről szóló tájékoztatók, előadások megtartására.

   _ 

Templom

A községháza felől a főutcán, majd a gyalogosforgalom számára épült ún. „templomúton” keresztül érjük el. Közben rápillanthatunk a Plébániára és az előtte álló patinás keresztre, majd szemünk elé tárul a település legmagasabb pontján épült gyönyörű templom .

Az 1788-ben épült Római Katolikus Templom, amely egyik fontos helyszíne mélyen vallásos közösségünk életének. A templombúcsú napja szeptember 8. Kisboldogasszony ünnepe, melyre a községből elszármazottak többsége is hazalátogat. A kötelező egyházi ünnepek mellett 16 „fogadott ünnepet” még ma is megtartunk.


Iskola és Óvoda

A Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskolának és Napköziotthonos Óvodának helyet adó épület templom felőli homlokzatán bibliai jelenetet ábrázoló dombormű emlékeztet arra, hogy hajdanán egyházi iskolaként épült és működött évtizedeken keresztül: “A kultúrának ezen hajléka épült az 1928-ik évben, Isten dicsőségére. A magyar nemzeti öntudat fejlesztésére Klebelsberg Kunó gr. kultuszminiszter idejében.

Hercegkút római katolikus híveinek áldozatos hozzájárulásával”. Hercegkút község impozáns iskolaépületének falán ezt hirdeti a közel 80 évvel ezelőtt elhelyezett emléktábla. Azóta generációk sora került ki az iskolapadból és öregbítette az intézmény hírnevét. Napjainkban az intézményben német nemzetiségi nevelés-oktatás folyik egy vegyes óvodai csoporttal és 1-4. évfolyamos általános iskolai évfolyammal.

A község oktatási-kulturális centruma melletti zöldfelület kicsik és nagyok számára egyaránt lehetőséget nyújt egy kis kikapcsolódásra, futballozásra, pihenésre, piknikezésre, madártávlatból rátekinthetünk a Kőporosi pincesorra.

 _ 

Orvosi rendelő és Idősek Klubja

Az iskolával szemben található a közelmúltban felújított, akadálymentesített orvosi rendelő, mellette az Idősek Klubja. A modern kor követelményeinek megfelelően berendezett és felszerelt kényelmes társalgó helyiségek és szakképzett alkalmazottak várják a klubban a község nyugdíjasait egy-egy közös programra, szórakozásra, beszélgetésre.

 _ 

Művelődési Ház és Pihenőpark

A község közművelődési és információs centruma a Művelődési Ház. Helyet ad a hagyományőrző egyesületek működésének, a Freundscaft Nemzetiségi Vegyeskórus Egyesületnek és a Heimat Néptánc egyesületnek, melyek keretében a lakosság közel 10 %-a táncol, énekel.

E csoportoknak a sváb nemzetiségi hagyományaink ápolásában kiemelkedő szerepük van , eredményesen szerepelnek a hazai fesztiválokon vagy éppen településünkre látogató vendégek előtt is.
Az intézményben a XXI. századi igényeket kielégítő közösségi informatikai hozzáférésre nyújt lehetőséget a Teleház. A könyvtár pedig folyamatosan megújuló állománnyal várja az olvasni vágyókat.

 _ 
Sváb Tájház

Sváb közösségünk korabeli tárgyait, emlékeit bemutató Sváb Tájházat 2006. júniusában súlyos természeti katasztrófa sújtotta. Villámcsapás következtében lángra kapott a nádfödém és teljesen kiégett. A sváb azonosságtudat erősítése mellett idegenforgalmi szempontból is jelentős értékünk vált a lángok martalékává.

A hercegkúti lakosok által hosszú évtizedeken át őrzött, majd a Sváb Tájház korhű berendezése céljából, közösségi érdekből felajánlott bútorok, eszközök, okiratok pótolhatatlanok, mindegyikéhez személyes emlékek fűződtek.

A 2007. május végén befejeződött építészeti rekonstrukciót követően a közösségünk összefogását szimbolizáló Sváb Tájház újbóli átadása 2007. augusztus 18-án került sor. Az elődjéhez hasonlóan gazdag gyűjteménnyel büszkélkedő Tájház azóta folyamatosan látogatható.

 _ 

Temető

A múlt tárgyi emlékeinek bemutatását követően a látogató betérhet pár percre a temetőkertbe, melyet a római katolikus egyházközség tart fenn az önkormányzat támogatásával. A szépen rendezett sírok között lépdelve képet kaphatunk a községben viselt német hangzású családnevekről, valamint az elhunytakat övező tiszteletről és szeretetről, melyet az élők által emelt síremlékek sugallnak.

 _ 

Szabadidő és Sportcentrum

A temető melletti parkolóból indulva fél órás sétával vagy gépkocsival juthatunk el az aktív kikapcsolódósra alkalmas Szabadidő és sportcentrumba. A helyi labdarúgó csapat edzései és bajnoki mérkőzései ebben a minden szempontból ideális környezetben zajlanak.

A gyönyörű természeti környezetben található pálya mellett a hazai és vendég csapatok számára a sportöltözőben is magas színvonalú feltételek adottak a sportoláshoz, felkészüléshez.

A sportöltöző földszintjén van a két öltözőhelyiség, valamint a tetőtérben található a turistaszálló melyből páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre. A szobákban asztalok, székek és szekrények biztosítják a vendégek kényelmét.
A szabadidő és sportcentrumban a futballpálya, tollaslabda és kézilabda pályák, pihenőpadok, szalonnasütő helyek, tavacska hidakkal, horgászási lehetőséggel és nem utolsó sorban egy hűs vizű forrás biztosít ideális körülményeket a gondtalan kikapcsolódáshoz, továbbá rövidebb-hosszabb Zempléni túrák kiinduló pontja lehet.

 _   

Kőporosi pincesor

A „felvégen” a Zempléni Lőtér feliratú tábla irányában elindulva a község újabb zöldfelületéhez érünk. Az örökzöld és lombhullató fákkal lazán beültetett liget minden évszakban hangulatos, de igazán szemet gyönyörködtető látványt őszi pompájában nyújt.

Onnan pár lépésre máris elértük a Kőporosi pincesort, ahol pincék zeg-zugos utcácskái között önfeledten bóklászhatunk és ha szerencsénk van, egy-egy vendégszerető gazdához betérve megízlelhetjük a finom hegyaljai nedűket.

A pincesorról gyönyörködhetünk a falut körül ölelő hegyvonulatokban, szemben a Király-hegy látványában és ne felejtsünk el áttekinteni a Gombos-hegy irányába, ahol mértani pontossággal négy párhuzamos sorban sorakoznak a pincék.

 _ 

Gombos-hegyi pincesor

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén – a Kőporoson és a Gombos-hegyen, ahol a gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is lehetőség van.

A Gombos-hegy ezen túlmenően gyöngyszeme a vidéknek, a kőbánya feletti domboldal a védett kökörcsin élőhelye, továbbá remek kilátás nyílik Hercegkútra, Sárospatakra, a közeli és távoli Zempléni hegyekre.

_

Pogánykút Kulcsos Turistaház

Figyelmükbe ajánljuk a Pogánykút Kulcsos Turistaházat, mely a község csendes, nyugodt pontján található, a piros turistajelzés a közelében halad el. Az összkomfortos épületben két tágas szoba található. A szálló 20 fő fogadására alkalmas, fedett terasza meghitt hangulatot biztosít a társalgásra, kellemes hűsölésre.

A gyepesített nagy udvar hátsó részében adott a hely napozásra, szükség esetén akár sátrak is felverhetők. Kialakított szalonna sütőhely várja a piknikezést kedvelőket.
A turistaház község határában lévő Pogánykút forrásáról kapta a nevét, mely a Rákóczi turistaút és a Malomkő tanösvény egyik állomása is. Néhány éve itt a hercegkúti Természetjáró Kör igényes, szép pihenőhelyet is kialakított ki.

A falu lakóinak emlékezetében még ma is él a forrás elnevezéséről szóló monda, melyet Tompa Mihály is elbeszélt Pogánykút című versében. A környék ekkor már híres volt a boráról, melyre a törökök is áhítoztak.

A forrás használata azonban még ennél is régebbi időkre vezethető vissza, hiszen környéke, mint őskori régészeti lelőhely is nevezetes.

 _