Hercegkút Község Önkormányzata a helyi civil szervezetekkel együttműködve 2019. augusztus 3-án az EFOP-1.5.3-16-2017-00115 azonosító számú „Humán szolgáltatások fejlesztése Sátoraljaújhelyen és környékén” című projekthez kapcsolódóan Nemzetiségi Fesztivált rendezett. E rendezvény célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése volt, a sváb kultúra, hagyományőrző tevékenység bemutatása az érdeklődő közönségnek.
A Hercegkúti Világörökségi Pincesorokért Egyesület tagjai csatlakoztak a rendezvényhez a nyitott pincékkel, boros standokkal, így lehetőség nyílt népszerűsíteni a tokaj-hegyalja borkultúrát és a hozzá illő gasztronómiát is. A rendezvényen Rák József polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd felkérte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat alelnökét, Bánné dr. Gál Boglárkát ünnepi köszöntőjének megtartására.
Az augusztus első hétvégéjén Hercegkútat választó turisták és a helybeliek egyaránt egy tartalmas, programokban gazdag napot tölthettek el a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesor tövében.