A program neve: IInterreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

Az alap neve: A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza.

Projekt címe: Borturizmus fejlesztése szolgáltató terekkel – Hercegkút és Malý Horeš történelmi borospincéi

Hercegkút Község Önkormányzata (LB) 2011 és 2013 közötti időszakban valósította meg a világörökségi pincesorok infrastrukturális fejlesztését. Az SKHU/1902/1.1/051 a két pincesor (a Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor) között átfogó, integrált fejlesztések révén  bortúra útvonalat alakít ki. Az önkormányzat turistaházat, a két pincesort összekötő utat, sétányt, parkolót épít, bortúra térképet és prospektust készít.

A projekt határontúli partnerszervezete Malý Horeš (B1) önkormányzata, amely korábban 2011 és 2013 között közösségi teret Bor-házat, Bor udvart  és sétányt épített.

A projekt tartalma a jelenleg meglévő színpad és nézőtér mellett környezetbe illő öltözők és pihenők (rendezvény látogatók, borkóstoló vendégek részére) építése.

A projekt másik kulcsfontosságú eleme a kétszáz történelmi pincéhez vezető, leromlott állapotú vagy hiányos földutak helyreállítása, átépítése szilárd burkolattal.

A fenti fejlesztések mellett a pincehegy erdei, természeti környezetébe illeszkedő gasztro-pavilon építése lenne.

A projekt eredményeként Hercegkút és Malý Horeš települések meglévő kulturális és gasztronómiai kínálata vonzó és funkcionális elemekkel gazdagodik.

Pénzügyi összefoglaló:

Teljes költség (EUR):                                              945 608,99 EURO

A közösségi hozzájárulás összege (EUR):           803 767,63 EURO                  

LB- Hecegkút Község Önkormányzata (HKÖ):    362 417,42 EURO

B1-Malý Horeš Önkormányzata (OMH):               441 350,21 EURO

Támogatott turisztikai beruházások: Hercegkúton.

  • Turistaház átalakítása – 3 teljesen felszerelt, berendezett szobával (Petőfi u. 190: hrsz.:198)
  • Infrastrukturális fejlesztések a Hercegkúti Borút mentén – A két világörökségi pincesor között 1040 négyzetméteren makadámút (Hrsz.: 89, 063/22), 200 m hosszú sétány (Hrsz.: 133) és 500 négyzetméter burkolt gépjármű parkoló (Hrsz.: 063/24) építése. Ezen kívül 15 db kültéri világítás  a parkolónál és a makadám út mentén. Elektromos töltőállomás elhelyezése az új parkolónál.
  • Ingatlan vásárlása – A megvásárolt járművek (elektromos kisbusz, közterület karbantartó gép) tárolása, parkolása céljára. Az épület a település központjában, később a Turistaház bővítésére szolgál (Petőfi u. 188: hrsz.: 180).
  • Karbantartó gép vásárlása – A világörökségi pincék pincehátainak gyepfelületeinek, a közterületeinek (pihenő-, játszó-, rendezvénytér időszaki  gondozására.
  • Elektromos túraautó vásárlása (8 fő részére)

–      Bortúra Füzet nyomdai kiadása – Megjelenik a ” Bortúra a Történelmi Pincék között” című színes brosúra (A/5 méretű bortúra térképpel). 20 oldal. A leírások magyar, szlovák, angol és német nyelven készültek. A kiadvány bemutatja és népszerűsíti a projektpartner, Malý Horeš történelmi borospincéit is-

Malý Horeš-ben:

A projekt célja, hogy a történelmi borospincék (borsétány) mentén a borturizmus és a kulturális programokhoz infrastruktúra és eszközök biztosítása..

Infrastruktúra elemek kiépítése – Kivitelezési a munkák 1433 / 101, 102, 103, 104 helyrajzi szám alatt (történelmi pincéknél). Öltözők és illemhelyek, vizesblokkok és vezetékek építése, sétányok és utak építése, gasztronómiai pavilon kialakítása. Részletes projektdokumentáció és érvényes építési engedélyek alapján: 4 kivezető út a pincéktől, kövezett gyalogos sétány a pincék között, vízellátás (tűzoltó tartály) és 2 szennyvíztároló, 1 pavilon kandallóval, vizes blokkok, villany vezetékek

  • Kültéri felszerelés vásárlása– 2 db vadkamera, 1 db /1,8×1,6 m nagy/ 3D-s térképtábla a borospincékről.
  • Kerti bútorok – 6 db kültéri pad, 2 db főzőhely, 7 db kővel vagy fával fedett hulladéktároló (a környezethez igazodva), 2 db kerékpártároló.

A projekt általános és átfogó céljai:

A két projekt helyszínen a látogatószám növelése, a térség jelenlegi (elsősorban bor- és gasztronómiai fesztiválokra épülő) kínálati struktúrájának kiszélesítését, a látványelemek, helyszíneken eltöltött idő meghosszabbítása, ami a tematikus borút és a attrakciók piaci pozícióját, a családi pincészetek turisztikai szolgáltatásinak fejlesztését eredményezi).

A projekt rövid távú, specifikus céljai:

–    Új, komplex turisztikai termékek, szolgáltatási csomagok kidolgozásával javul a határ menti borászatok, turisztikai vállalkozások és szakmai szervezetek együttműködése.

–    Növekedik a határ menti régió látogatottsága, ezáltal a gazdálkodók fő- és járulékos jövedelme.

–    A projekt hozzájárul a program stratégiai céljainak érvényesüléséhez, mert a turisztikai-gazdasági együttműködés fejlesztésének köszönhetően (a turizmus szerepének növelése érdekében közös tervezés, termékfejlesztés, partnerség, közös marketing) erősíti a határterület, és a vidék gazdasági és társadalmi integrációját.

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.skhu.eu